Home Култура и изкуство „Един град-хилядолетна история“ в чест на Деня на Перник
„Един град-хилядолетна история“ в чест на Деня на Перник

„Един град-хилядолетна история“ в чест на Деня на Перник

0
0

„Един град- хилядолетна история”- така е наречена изложбата в Голямата читалня на Регионална библиотека „Светослав Минков” по повод Деня на Перник- 19-ти октомври. Експозицията е изключително богата и многообразна по съдържание на представените издания и материали, свързани с историята и развитието на нашия град.
Сред ценните експонати, които притежава библиотеката, е юбилейният сборник на Държавни мини от 1941 година  „ 50 години Мини Перник 1891- 1941 ”. Сборникът излиза в тираж от 3 300 броя, от които 300 броя са отпечатани на луксозна хартия. Другото старо издание е „Държавни каменовъглени мини „Перникъ” след Освобождението и сега” от далечната 1928 г., което също е юбилейно издание на Мини- Перник.
„Селището Перник през вековете” на Петър Кузманов от 1963г. е интересно проучване за историята на Перник и Пернишко от най- старо време до края на ХIХ век, в което авторът включва не само литературни източници, но и местни предания и спомени на стари пернишки жители.
Богатата изложба представя много исторически, етнографски и краеведски изследвания като ”Археологически паметници в Пернишки окръг” на Димитрина Джонова, „Разкопки и проучвания” на БАН, с включено изследване на Върбинка Найденова за „Римската вила в с. Кралев дол, Пернишки окръг”, „Известия”, издание на Регионален исторически музей – Перник, етноложки интервюта на Цветана Манева- „Сокове от корена” и много други. Сред показаните експонати е и фототипното издание на книгата на свещеник Стоян Йосифов от 1939г.- „100 години село Мошино 1839-1939”, „Местните имена в Пернишко” на Вельо Велев, летописната книга на Милчо Георгиев- „Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва”, „Православните храмове на Перник” от Виктор Банов и други.
Сред показаните в изложбата краеведски проучвания са „Старият Перник 1891- 1944г.” на Нонка Кръстева и Светозар Захариев, „Шетба из Пернишко” на Симеон Мильов и Росен Иванов, сборникът „Бележки на пътешественици за Пернишка област XVI – XIX в.” под съставителството на Иван Ерулски и много други.
В изложбата са включени много книги, свързани с развитието на различни области на обществения живот в Перник- икономика, култура, спорт, както и библиогарфски указатели, периодика и рекламни материали.