Home Общество Започват 16-те дни на активизъм срещу насилието
Започват 16-те дни на активизъм срещу насилието

Започват 16-те дни на активизъм срещу насилието

0
0

Ежегодно между 25 ноември, Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените и 10 декември, Денят на правата на човека, са 16-те дни на активизъм срещу насилието, основано на пола. Кампанията е създадена от активистки от първия Женски глобален лидерски институт през 1991 г. и тази година отбелязва своята 30-та годишнина.

Инициативата среща подкрепата на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, кампанията UNiTE на генералния секретар на ООН до 2030 г. за прекратяване на насилието срещу жените (UNiTE Campaign). Тя стартира през 2008 г. с цел предотвратяване и елиминиране на насилието срещу жени и момичета по целия свят, призовавайки за глобални действия за повишаване на осведомеността, стимулиране на застъпничеството и създаване на възможности за дискусия относно предизвикателствата и решенията.

За поредна година оранжевият цвят ще бъде използван за представяне на по-светло бъдеще, свободно от насилие срещу жени и момичета, като обединяваща тема, минаваща през всички глобални дейности на кампанията.

Последните проучвания сочат, че близо 1 от 3 жени на възраст над 15 години по света са били подложени на физическо или сексуално насилие от интимен партньор поне веднъж в живота си. За съжаление нивата на насилие над жени и момичета остават в голяма степен непроменени през последното десетилетие. Тези числа не отразяват въздействието на пандемията COVID-19 и биха били дори по-високи, ако включват пълния континуум на насилие, което засяга жените и момичетата, включително сексуален тормоз, насилие в дигиталния свят и сексуална експлоатация.

Данните за България сочат, че всяка трета жена е засегната от някаква форма на насилие. От началото на годината най-малко 17 жени са загубили живота си от интимен партньор в страната ни.

COVID-19 изостри всички рискови фактори за насилието, основано на пола, включително безработицата и бедността, и засили много от основните причини, като полови стереотипи.

Данните на гражданските организации, оказващи помощ и подкрепа на пострадалите от насилие сочат ръст от началото на пандемията.

В страната ни липсват достатъчно кризисисни центрове и консултативни програми, които да оказват навременна професинолана помощ за пострадалите от насилие.

През следващите 16 дни се присъдиняаме към призивите на  тазгодишната глобална кампания „Orange the World: СЛОЖИ КРАЙ НАСИЛИЕТО СРЕЩУ ЖЕНИТЕ СЕГА!“ .

Кампанията ще мобилизира всички мрежи на UNITE, гражданското общество и организациите за правата на жените, системата на ООН, Коалицията за действие срещу насилието, основано на пола, правителствени партньори, училища, университети, частен сектор, спортни клубове и асоциации и лица за повишаване на информираността, отговорността и подобряване на националните политики и стандарти.

Фондация „П.У.Л.С.“ ще се включи в кампанията със серия от събития в областите Кърджали и Перник. Предстоят кръгли маси със специалисти от двата региона по проблемите на домашното насилие, обучение за доброволци от клуб „Доверие“, представяне на резултати от проведено прочуване за политиките и практиките по отношение на насилието, основано на пола в страната и др.

Всяка година екипът към Фондация „П.У.Л.С.“  оказва помощ и подкрепа на над 350 души, пострадали от различни форми на насилие, трафик или заявяващи друг проблем-депресия, паник атаки, затруднения в родителстването и т.н. От месец януари 2021 г. до този момент екипът е работил с около 306 души, като са проведени над 1100 терапевтични консултации и 350 кризисни интервенции.През този период 55 души в най-висок риск за здравето и живота им, са преминали през подслона на Фондация „П.У.Л.С.“.