Home Общество Зелената сделка: очаква се сериозен ръст на цените на горивата
Зелената сделка: очаква се сериозен ръст на цените на горивата

Зелената сделка: очаква се сериозен ръст на цените на горивата

0
0

Ако курсът на суровия петрол се задържи на тези нива, и цените на колонките ще останат такива. Днес има лек трак надолу с около един долар, заради икономическата обстановка в Китай. Това заяви Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация, пред бТВ.

По думите му, цените за поскъпване на бензина зависят от европейските и световни пазари. Най-ниски цени на горивата от целия ЕС и на 4-то място в Европа са в България.

Курсът на суровия петрол е нараснал двойно, увеличението при цената на горивата е 20-22%, обясни той.

Бенчев е категоричен, че цените ще запазят нивата си. Но това, което се очаква заради Зелената сделка, не е приятно, каза Бенчев. Миналата седмица дошла информация от Акцизния комитет към ЕК, че се обсъжда ново увеличение на стойностите на акциза следващите 2 години, като това ще доведе до увеличение от 1 лев от сегашните цени. Това означава, че следващите две години цената на бензина ще стане 3.20 лв., на дизела – 3.40 лв.

От началото на следващата година започва смесване с нов биокомпонент, който е 2-3 пъти по-скъп от настоящия, това също ще се отрази на цените на горивата, обясни Светослав Бенчев.

Повишаването на дизела зависи от всички членки на ЕС, включително и България. Такова увеличение ще бъде понесено трудно от българската икономика и ще доведе до повишаване н цените на всички стоки. Над 35% увеличение на цените на горивата се очаква, а то ще е следствие на административно наложени мерки, коментира Бенчев. Очакванията са отсега нататък да е винаги така с налагането на европейски регулации.

Той поясни, че ЕК е предложила и план за въвеждане на национални фосилни горива, предвижда се и данък емисия върху транспорта.

Бенчев призова българските политици да взимат решения, приемливи за страната ни.