Home Култура и изкуство Изложба в Регионалната библиотека разказва за 1 ноември
Изложба в Регионалната библиотека разказва за 1 ноември

Изложба в Регионалната библиотека разказва за 1 ноември

0
0

За Денят на народните будители припомня изложба в голямата читалня на Регионална библиотека „Светослав Минков”. В нея са показани ценни книги за Възраждането, снимки на някои от българските възрожденци, както и информация за историята на празник.
„Иконостас на първите” на Георги Хинчев е може би едно от най-подробните издания за българските будители, притежание на библиотеката. В него са включени имената на първите наши възрожденци – просветители, радетели за самостоятелна българска църква, революционери, първите български поети, белетристи, драматурзи, дейци на науката, журналисти и издатели, държавници. Книгата излиза през 2010г. с финансовата помощ на Фонд „13 века България”.
В изложбата са показани „Рибния буквар” на д-р Петър Берон, документално- мемоарния и литературен сборник „Левски във времето”, „Българските възрожденци и Просвещението” на Университетското издателство „Св. Климент Охридски”, книгите на Борис Делчев за Христо Ботев и на проф. Велчо Велчев за Паисий Хилендарски и други.
Посетителите на изложбата могат да научат и подробности за 1 ноември, който за първи път се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.
От 1945 година Денят на будителите е отменен и след дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание през 1992 г., се възобновява традицията на празника. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.