Home Култура и изкуство Изложба на Александър Неговански е подредена в Перник
Изложба на Александър Неговански е подредена в Перник

Изложба на Александър Неговански е подредена в Перник

0
0

Показани са 73 творби, толкова на колкото години би бил днес авторът, ако ги бе доживял.  Всички те са собственост на семейството.

Както всички изложби с картини на Александър Неговански след неговата смърт и настоящата е под наслов „Никой не продава мечтата на своя живот”. Това са последните думи, написани от художника преди да си отиде от този свят. Изложбата е ретроспективна. Творбите проследяват почти целия творчески път на автора. Има масло, акварел, графика, монотипия.

„Сашо беше един изключителен човек.  Той беше един добряк, един тих, един скромен мовек. Много ученолюбив, много четеше, много знаеше, много работеше, но прекалено много беше чувствителен за собствената си свобода и за болката около него. Той е тук, при картините. И аз съм тук с него”, разказва съпругата на твореца Веска Негованска.

10 от картините се показват за първи път. Сред тях е автопортрет, подарен от художника на съпругата му. За да запази жив спомена за човека и твореца Сашо Неговански  тя редовно организира изложби с негови картини.  През 2016 година ретроспективна изложба с творби на Неговански  е представена и на „Шипка 6“.  Експозицията е посрещната с изключителен интерес от художествения свят и публиката.

Текст и снимка: БНР