Home История и традиции Капитан Симо Соколов е изключителна личност за българската история
Капитан Симо Соколов е изключителна личност за българската история

Капитан Симо Соколов е изключителна личност за българската история

0
0

Областният управител Кирил Стоев присъства на откриване на паметна плоча на капитан Симо Соколов, на метри от мястото, където е бил домът му, в столичния квартал „Банишора“.

През последните години общественикът и журналист Ивайло Шопски, който е основател и на пътуващото читалище „Бащино огнище“, решава да предприеме действия по изграждане на монументна плоча в памет на капитан Симо Соколов. В негова чест са създадени песен, изпята от оркестър „Шевица“ и документален филм за живота и делото му, отново дело на Пътуващото читалище и Ивайло Шопски.

Капитан Симо Соколов е изключителна личност за нашата история, човек съизмерим по принос и дейност с Капитан Петко Войвода, каза в приветственото си слово областният управител Кирил Стоев. Той не пропусна да отбележи огромния принос на Ивайло Шопски по отношение на запазването на българщината, на това да се говори за онзи революционен плам и дух на нашите предци.

Стоев поднесе символите на шестте пернишки общини, изобразени на дървен плакет, в средата на който е войводата Кракра Пернишки. „С благодарност за това, че от години наред Ивайло Шопски е истински съвременен войвода и пазител на българския дух“, традиции и обичаи, каза в заключение Стоев.