Home ИЗБОРИ 2021 Кирил Петков: Никой не може да си позволи да ходи още един път на избори
Кирил Петков: Никой не може да си позволи да ходи още един път на избори

Кирил Петков: Никой не може да си позволи да ходи още един път на избори

0
0

Източник: www.news.bg

Още днес смятаме да влезем в разговори с другите лидери на партии с цел да се направи нов процес на дискусия. Това заяви Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ пред Нова телевизия. Петков иска сплотен А отбор да управлява България, готов е за премиер, но и да отстъпи.

Петков е категоричен, че има доста теми, които ги обединяват, примерът му бе да се обсъжда функцията и фигурата на главния прокурор. „Имаме общи неща, които вярвам, че ще са в основата, но процесът да е различен, искаме да направим работни групи.“

„Ще направим коалиция, но преди това да се говори по политики с експерти, не на база кое министерство за кой, а организация на процес, който да сплоти отборите от самото начало. След това да има работни групи по теми, така че всички партии по коалиция да си изкарат техните специалисти и експерти, накрая няма да е въпрос на договаряне, а според консенсусите по темите“, обясни подробно той.

Петков добави, че имат намерение да се пуснат дебатите в работните групи онлайн, за да е ясно, че няма задкулисни сделки и дискусии.

Имаме обща цел – национална, категоричен е той.

С някои от лидерите на партиите вече са се поздравили в телефонен разговор, „провели са къс, конструктивен разговор“ – с Корнелия Нинова, Христо Иванов. На Слави Трифонов Кирил Петков се е обадил, а в разговора обяснил, че тръгват с добро намерение за обща работа. Преговори обаче с ИТН не са водени, уточни той.

Никой не може да си позволи да се ходи още веднъж на избори, няма значение кой от коя партия е, поясни още веднъж Кирил Петков.

На въпрос имат ли ПП детайлен план – той каза, че ще искат максимално много детайли в предизборното споразумение – с времеви рамки. Относно фигурата на главния прокурор – той каза: Нашата коалиция няма как да има мнозинство – със сигурност по темата ще е визия, но трябва да се осмисли пътят за това да се случи и в какво време.

Първа стъпка би била ако се тръгне през КПКОНПИ, да заработи като силна антикорупционна комисия, която да открива всякакви нередности. Сотир Цацаров не трябва да я оглавява, но да се види кои ще са новите хора, координацията с ДАНС. Ще се влезе с идея за квалификация на номинацията, а не с имена, не можем да говорим това е името, а да не сме дефинирали какво трябва да направи човекът, поясни още Петков.

Лидерските позиции „моят и твоят човек няма да има“, а ще се цели А отборът на България, категоричен е той.

Преговорите няма да са безкрайни, няма да е лесно, но вярвам, че изчистят ли се днес нещата, преди влизането в коалиция, до връчване на мандата, не знам, поясни Петков в какво време да се очаква да приключат диалозите. Няма да влезем с нито една червена линия на база хора поясни още той.

Предложенията ще са аз да съм премиер, Асен Василев – финансов министър, но ако коалиционните партньори ни убедят в други фигури – бихме се вслушали, обясни Кирил Петков.