Home Европейски политики Кристиан Вигенин: За България бяха планирани повече средства от ЕС
Кристиан Вигенин: За България бяха планирани повече средства от ЕС

Кристиан Вигенин: За България бяха планирани повече средства от ЕС

0
0

„Когато премиерът тръгна за Брюксел, за България бяха планирани повече средства, отколкото когато се върна. Не знаем как са протекли преговорите в Брюксел, защото министър-председателят, в противоречие с правилника на Народното събрание, не намира за нужно да обясни  с какви цели отива там, нито си прави труда да ни информира след това. Подходът на Борисов е да неглижира институциите.“

Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин пред БНТ, съобщават от пресцентъра на БСП. Той обясни, че има хора, останали с впечатление, че някой е натоварил на самолет 29млрд. евро и сега започва да ги раздава. Вигенин подчерта, че  за да получи  тези средства страната ни, правителството има да свърши много работа – план за действие и възстановяване, както и че средствата са обвързани с върховенството на закона.

“В момента страната ни изпълнява предишната  многогодишната финансова рамка. От всички пари, на които България има право от Европейския съюз, към днешна дата са разплатени малко над 36%. Тези милиарди още не са дошли, а правителството вече разпределя новите“, обясни социалистът.

Той допълни, че когато голяма част от тези средства отиват в чекмеджета и изтичат в близки до властта фирми, това е кражба. Народният представител подчерта, че трябва да има ясна идея каква страна искаме да бъде България и в каква посока трябва да бъдат инвестирани средствата от ЕС.