Home Общество Литър гориво ще достигне 5-6 лева, ако има ембарго върху руския петрол
Литър гориво ще достигне 5-6 лева, ако има ембарго върху руския петрол

Литър гориво ще достигне 5-6 лева, ако има ембарго върху руския петрол

0
0

Инф­лацията у нас ще дос­тигне 20%, прог­нозира икономичес­кият екс­перт Мика Зай­кова. По думите й страната ни не се е отказала от рус­кия газ, а от евтиното руско синьо гориво.

“Сегаш­ните цени са нищо в срав­нение с това, което ни очаква от 10 май нататък. Как цената на газа ще стане по-ниска, когато има пос­ред­ник“, попита тя в ефира на NOVA. По повод ембар­гото върху рус­кия пет­рол Зай­кова подчерта, че няма да има дизел или бен­зин по-евтин от 5 — 6 лв.

“57% от газовите запаси са в Русия, а 48% от пет­рола са пак там. Русия и Саудит­ска Арабия, специално за пет­рола, са страните с най-висок добив. Да откъс­неш това нещо и да го мах­неш — няма с какво да го замениш“, добави екс­пер­тът. “Ако Европа наложи сан­к­ции или ембарго върху рус­кия пет­рол, ще има 80% скок на цената за барел пет­рол. Тоест ще стане около 180 долара“, комен­тира колегата й Стоян Пан­чев.

Според пос­лед­ните оповес­тени данни на КНСБ за пот­ребител­с­ките цени и изд­ръжка за пър­вото тримесечие на 2022 г. — 1216 лв. на месец са необ­ходими за изд­ръжка на един работещ. За трич­ленно домакин­с­тво (с едно дете) изд­ръж­ката дос­тига 2189 лева.

Източник: в. Земя