Home Общество Мария Габриел ще предложи проектокабинет, въпреки отказите за подкрепа
Мария Габриел ще предложи проектокабинет, въпреки отказите за подкрепа

Мария Габриел ще предложи проектокабинет, въпреки отказите за подкрепа

0
0

Материал на Нова телевизия

Кандидатът на ГЕРБ за премиер Мария Габриел обяви, че ще върне изпълнен първия мандат на президента. Това означава, че ще бъде предложен проектосъстав на правителство с мандата на ГЕРБ-СДС.

ПП-ДБ, БСП и „Възраждане” вече обявиха, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ и премиер Габриел.

Въпреки вече два категорични отказа за подкрепа на първия мандат, от ГЕРБ обявиха, че продължават с втора стъпка – разговори за министерски постове.

„Подкрепа за правителство с първия мандат, с ясни теми и вече ще си говорим за министерски постове. Ще изпълня мандата”, заяви Габриел.

От ГЕРБ очакват диалогът с ПП-ДБ да продължи.

Подобна позиция изрази по-рано и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който подчерта, че шансовете на първия мандат на са изчерпани.

„Чисто аритметически – народните представители на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” са над 140”, каза Карадайъ.  И допълни, че „не разбира логиката на ПП-ДБ да не подкрепят първия мандат, но да търсят подкрепа за втория.

От ПП-ДБ обаче и днес заявиха категорично- единственият вариант е втория мандат. И ще разговарят с всички.

„Не е въпрос на „на ти куклите, дай си ми парцалките”. Това, което се предлага с първия мандат, не може да реши големите проблеми на България. Въпросът е кой може да предложи формула, фокусирана върху истинските решения. Ще се опитаме това да направим във втория мандат”, каза Христо Иванов.

БСП вече завиха, че няма да подкрепят първия мандат. А според „Възраждане” най-добрият вариант са нови избори.