Home Култура и изкуство Международен конкурс за изпълнители на класически музикални инструменти
Международен конкурс за изпълнители на класически музикални инструменти

Международен конкурс за изпълнители на класически музикални инструменти

0
0

195 млади таланти от България и Република Северна Македония ще вземат участие в XVII-то издание на Международния конкурс за изпълнители на класически музикални инструменти, който ще се проведе в Перник от 28 до 30 април. Надпреварата се организира от Двореца на културата и Обединената школа по изкуства с подкрепата на Община Перник, и за първи път след пандемията от COVID – 19 ще се проведе присъствено.

Конкурсът се провежда в две категории – любители и специализирани музикални училища, в три раздела: пиано и акордеон, струнни инструменти, духови и ударни инструменти и 8 възрастови групи. Най-малките участници са 5-годишните Елизабет Султанова от Пловдив и Боян Георгиев от Благоевград. За всяка възрастова група и категория в двата раздела  се присъждат дипломи и медали за I,  II,  III място и дипломи за поощрения.

Голямата награда „Гран при” на кмета на Перник е статуетка и 1000 лева. Тя е за изключително ярко дарование. За поредна година награди за изпълнение на творби от испански или ибероамерикански композитори ще връчат Институт „Сервантес“ и посолството на Кралство Испания. Ще бъдат връчени и специални награди. Конкурсът ще бъде открит на 28 април с концерт, в който участие ще вземат носителите  на наградата на Камерен оркестър „Орфей” и наградата на Духовия оркестър към Двореца на културата от миналогодишното издание на конкурса.