Home Общество Минималната заплата няма да се увеличава втори път тази година
Минималната заплата няма да се увеличава втори път тази година

Минималната заплата няма да се увеличава втори път тази година

0
0

Второ увеличение на минималната работна заплата тази година едва ли ще има заради възражения от страна на работодателите и Министерство на финансите, допълни той. Данъците ще останат на същото ниво. Минималната пенсия ще бъде увеличена с 10%. Така ще с добавката ще стане 467 лева.

От 1 юли се очаква да влязат в сила и данъчните облекчения за семейства с деца, които ще се приспадат на всеки три месеца, а не веднъж годишно, както беше досега. По какъв механизъм ще се случва това ще определи НАП.

Работи се и върху идеята максималният осигурителен доход да е обвързан със средната работна заплата като тя се умножи по 2,2.

„Тези мерки за подпомагане в кризата не са антиинфлационни, а антикризисни. Те са в подкрепа на всички хора. Те са антикризисни социални мерки за българите и за бизнеса да могат да минат по-леко през кризата. Не са мерки „на парче“, защото всички предложения на коалиционните партньори бяха събрани, дебатирани и бяха приети тези, около които имаше консенсус. Така че аз не бих нарекъл това работа „на парче“. Работа „на парче“ е, когато някой предприема действия без посока, а това са координирани мерки“, заяви той.

Министър Гьоков все пак се съгласи с критиката, че антикризисните мерки ще са по-малко ефективни при по-бедните.

„Визията ми е, че трябва да се подпомагат тези, които са в най-голяма нужда, но социалната система в България е тромава и работи на солидарен принцип. На тази база не можем да се ориентираме кой може да се оправя с кризата и кой не. Затова се налага да подкрепяме повече хора или всички. Няма как да няма ефект от това, въпреки че ефектът ще е по-малък за тези, които имат повече нужда и много по-голям, дори ненужен за тези, които могат да се оправят с кризата“, призна той.

Затова от социалното министерство предвиждат реформа, която ще започне в началото на следващата година с пари от Плана за възстановяване и устойчивост.

„Ние сме започнали реформа в социалната система, включително цифровизация на процеси, които ще бъдат бързи и които с едно натискане на бутона, да знаем този човек може ли да се справя сам в живота по време на криза или не и да подпомагаме конкретно него“, изтъкна Гьоков.

За социалната сфера там се предвиждат 1,2 млрд. лева. Парите ще се използват за реформа в социалното подпомагане, подобряване на условията в социалните домове и повишаване на квалификацията на хората без работа.

Към 25 май Агенция по заетостта е намерила работа на 3500 украински граждани, заяви Гьоков. Готов е и проектът за предоставяне на бежанците на помощ за наем на жилище от 400 лв. месечно, които да се изплащат през работодател.

По думите на социалния министър правителството до момента се справя перфектно с бежанската криза, като е предоставило едни от най-добрите условия, които биха могли да бъдат предоставени.

„Какво се случи – не съвпаднаха желанията и очакванията на украинските граждани с условията, които им се предлагат в момента. Но аз продължавам да твърдя, че това, което им предлагаме, е най-доброто, което може да предложи държавата и е по-добро от това, което се предлага в други страни“, каза Георги Гьоков.

Според него по казуса се води очерняща кампания от страна на една от политическите сили у нас.

Гьоков заяви още, че ще поиска заплатите в държавния сектор да бъдат увеличени с поне 10% чрез актуализацията на бюджета.

Източник: БНТ