Home Общество Млади хора от Радомир ще се обучават за планински водачи
Млади хора от Радомир ще се обучават за планински водачи

Млади хора от Радомир ще се обучават за планински водачи

0
0

Младежи от Радомир ще се учат как да си поставят цели в личен и професионален план, да работят ефективно по тях и да ги реализират. Освен полезни съвети и идеи, обучението включва игри и други методи за обратна връзка, с които да се ангажира вниманието на участниците. Освен това, младежите от Радомир ще научат как могат да се включат и в сертифицирано обучение за планински водачи.

Събитието, свързано с целите в личен и професионален план, е част от т.нар. блиц обучения и ще се води от Десислава Александрова, кариерен консултант и местен координатор на проект „Младежта в действие“ (Raise Youth). Обучението ще бъде на 24 септември (четвъртък) от 16 часа в Ритуалната зала на партера в сградата на община Радомир. Поканени да присъстват са всички заинтересовани младежи на възраст между 18 и 29 години.

Целта на проекта е подпомагането на младите хора да се включат по-активно в трудовия живот и чрез тези обучения да намерят своето поприще. Има интерес от младежите към тези форми на обучение. До момента са реализирани обучения по билкарство, фермерство, пчеларство и всички групи са попълнени изцяло“ – каза в интервю за Радио Благоевград Десислава Александрова.

Регионалният младежки център Raise Youth, където се осъществяват обученията по туризъм, IT мениджмънт, за планински водачи и др., се намира в град Брезник. От обучаващата организация могат да покрият разходите за транспорт и храна на младежи от Радомир, които искат да работят като планински водачи, да заемат други длъжности в сферата на туризма, или да научат тайните на грънчарския занаят, билкарството или фермерството. В момента в центъра в Брезник се провежда обучение по туризъм, в което все още не е късно да се включат и младежи от Радомир.

За ноември тази година в центъра в Брезник са предвидени още обучения по IT мениджмънт и грънчарство, за които вече се набират желаещи за участие.

Идеята на курса за планински водачи е да се  даде тласък в развитието на туризма в съответната община, като се осигури наличието на подготвени кадри, които при необходимост да водят групитуристи и да ги запознават със забележителностите по маршрутите в съответния район. Обучението за планински водачи е едногодишно, а изискването към участниците в него е да подходят сериозно към материята и да издържат съответните изпити.