Home Образование и наука Най-малките ученици ще учат с две седмици повече догодина
Най-малките ученици ще учат с две седмици повече догодина

Най-малките ученици ще учат с две седмици повече догодина

0
0

Удължава се и коледната ваканция

Със заповед на образователния министър се променя календарът на учебната година, пише в. Дума. Децата от 1 до 3 клас ще приключат училище на 23 юни 2021 година, а останалите – на 30 юни.

Според досегашната разпоредба учебната година за най-малките (1-3 клас) трябваше да приключи на 7 юни, като последната седмица бе определена за „проектни дейности“. С новата заповед учебната година ще приключи на 23 юни, като последните две седмици ще са неучебни и ще се ползват за „компенсиращи мерки, занимания по интереси или обща подкрепа, в това число и обучение в електронна среда“, като времето за ползването им се определя по решение на съответното училище.

Учениците от 4 до 11 клас ще приключат втория срок си на 30 юни 2021 г. Това означава, че записаните в 4, 5 и 6 клас ще учат с две седмици допълнително, които също ще се ползват за компенсиращи мерки и ще са неучебни.

Учениците от 12 клас ще завършат годината на 14 май, както е предвидено. Паралелките с професинална подготовка в 10 и 11 клас ще се обучават до 14 юли, а тези 11 клас, дуално обучение – до 28 юли.

Коледната ваканция за всички ученици се удължава с още два дни – 22 и 23 декември.

Междусрочната ваканция за 7-12 клас ще е на 3 февруари, а за по-малките класове – един ден в зависимост от решението на съответното училище.