Home Общество Национална младежка среща започва в Перник
Национална младежка среща започва в Перник

Национална младежка среща започва в Перник

0
0

Най-голямото събитие за младежки политики в страната – Националната младежка среща започва утре в Перник. Тази година основната тема е „Младежка работа от А до Я“. Единадесетото издание на Националната младежка среща се организира от Община Перник и Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите, в партньорство с Националния младежки форум и Представителството на Европейската комисия в България. По този повод кметът на Община Перник Станислав Владимиров се срещна с основния лектор на събитието проф. Хауърд Уилямсън. Той е един от авторите на седемтомната поредица за Историята на младежката работа в Европа, както и на десетки други публикации на Съвета на Европа. Професор Уилямсън е преподавател по Европейска младежка политика в Университета на Южен Уелс и член на Почетния тръст на Международната фондация на Наградата на херцога на Единбург. Двамата обсъдиха важността на развитието на младежките политики, както и значението на младежката работа за активните подрастващи. Владимиров заяви, че е изключително важно институциите и младежките организации да си партнират и не просто да си говорят, а да се чуват. „Само така идеите на младежите и администрацията ще могат да бъдат осъществени по най-добрият начин“, категоричен бе кметът на Перник. Станислав Владимиров каза още, че с провеждането на националната среща екипът му цели да изведе на преден план ролята на младежката работа и заедно с младите хора да бъдат набелязани стъпки за нейното развитие в България.

Проф. Уилямсън сподели три важни теми за младежката политика от своя опит. „Първо, когато предоставяме възможности на младите, трябва да се уверим, че всеки млад човек има достъп. Второ, когато искаме да въведем мерки за ограничение и регулиране, трябва внимателно да ги ползваме и да не ги въвеждаме за младежи, които нямат нужда от тях. Третата от тях е свързана, с това, че много млади хора ценят и се нуждаят от подкрепа и менторство, които често могат само да получат от професионалисти като младежките работници“, добави той и подчерта важността на такива форуми .

Кметът Владимиров и проф. Уилямсън изразиха своето съгласие, че инвестициите в младите хора важни и Националната младежка среща е стъпка в реализирането на младежките политики.