Home История и традиции Никулден е! Люспа от шаран за късмет и берекет!
Никулден е! Люспа от шаран за късмет и берекет!

Никулден е! Люспа от шаран за късмет и берекет!

0
0

Никулден отбелязва Православната църква днес, 6 декември. Имен ден празнуват всички с имената Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Николай, Кольо, Нина, Ница, Ния и други.

Името на светеца означава побеждаващ. Според народните вярвания, той е покровител на рибарите, моряците, но и на банкерите.

Жито, фасул, царевица, сарми, чушки с ориз и питка, са основните постни ястия, които трябва да присъстват на трапезата на този празник. Приготви ли се тя, не трябва да се раздига цял ден, за да има берекет и пари в семейството.

Една от легендите за свети Никола разказва, че на 6 декември той отишъл за риба, но изведнъж в морето се разразила страшна буря. Лодката му започнала да се пълни с вода. Изведнъж в нея се хвърлил шаран, с който рибарят успял да запуши дупката и така се спасил. Оттогава на празника се приготвя именно риба.

Във всяко семейство на този ден трябва да има пълнен шаран с ориз, сушени плодове и орехи или някаква друга риба. Тъй като свети Никола помагал както на бедни, така и на богати, го смятат за покровител на банкерите.

Хората вярват, че люспите на шарана могат да избавят човек от немотията, затова внимателно ги отстраняват при чистенето. Те не бива да падат на земята, а ако все пак това се случи, не трябва да се настъпват. Някои дори не изхвърлят костите, а ги изгарят.

Много хора си слагат по една люспа от шаран в портмонето, за да е то винаги пълно.

Източник: tialoto.bg