Home Перник Ново дарение за Профилакториума, този път от „Стомана Индъстри“
Ново дарение за Профилакториума, този път от „Стомана Индъстри“

Ново дарение за Профилакториума, този път от „Стомана Индъстри“

0
0

Публикуваме целият текст от Фейсбук – страницата на Болницата за долекуване:

„Стомана Индъстри“ АД и нейният изпълнителен директор, в лицето на Златислав Ивков откликнаха на молбата ни за подкрепа и закупиха нов ултразвуков апарат за Физиотерапия – висок клас, търговска марка BTL.

С новият ни апарат работи и най-новото попълнение в болничното заведение – красивата кинезитерапевтка Габриела Иванова.

Дипломиран специалист от „НСА Васил Левски“, работил в апаратната физиотерапия на санаториума в град Павел Баня, но съдбата я довежда в Перник, където постъпва на работа в нашето лечебно заведение.

За какво е полезна ултразвуковата терапия във медицината и физиотерапията като цяло:

Употребата на ултразвук във физиотерапията датира от четиридесeтте години на миналия век. Разрушителните свойства на ултразвука с висок интензитет разпознава Пол Ланжевен, френски физик, когато го заболява ръката, държейки уред, излъчващ ултразвук с висок интензитет, посредством който разрушава рибния пасаж, намиращ се в опитния аквариум. Днес „магическите“ свойства на ултразвука се използват в много отрасли на медицината. Ултразвуковата терапия е един от основните раздели на физиотерапията и рехабилитацията. (Първа част на материала)

Ултразвуковата терапия все повече се налага като лесен и безвреден метод, който оказва различно по природа въздействие върху тъканите и клетките – термично, механично, бактерицидно и физико-химично. Общото действие на ултразвука е болкоуспокояващо и противовъзпалително, стимулира регенерацията на тъканите, нормализира съдовия тонус, подобрява обмяната на веществата, активира кръвообращението и действа антибактериално и противоалергично.

Най-голямото предимство на този тип лечение е, че е напълно безвредно, замества операционните процедури, спестява много време, сравнително евтино е и не е нужен период на възстановяване. Заради това, днес значително се увеличава броят както на пациентите, така и на лекарите, които предпочитат провеждането на лечение с ултразвук.

При какви заболявания може да се използва?

Всички видове болеви синдроми – невралгия на троичния нерв, дискови хернии, спазми на хранопровода и жлъчните пътища, колити, при язва на стомаха, при аднексити – сегментарно, параметрити, хронични мастити, артрозна болест, контрактури вследствие на белези и цикатрикси, миалгии и тендинози.

Всички периферни съдови синдроми – акроцианоза, Рейно, Бюргер, Зудек, еритромелалгия, атеросклероза на долните крайници (рефлекторно върху симпатиковите ганглии в тораколумбален отдел.

Заболявания на опорно-двигателния апарат- ревматоиден артрит, Бехтерев, за стимулация на калуса, инсерционити и тендовагинити, кокцигодиния, остеопороза и др.

Кожни, стоматологични и УНГ заболявания – за стимулиране на оздравителните процеси на тонзилите и синусите

Ултразвукът е изключително ефективен и полезен при фрактури на малките кости на гривнената става и последващите ги псевдоартрози.