Home Перник Откриване на депото за новите автобуси в Перник
Откриване на депото за новите автобуси в Перник

Откриване на депото за новите автобуси в Перник

0
0

Днес бе открито депото за 13-те нови автобуси, закупени но проект „Интегриран градски транспорт на град Перник“. Гости на събитието бяха вицепремиерът Атанас Пеканов, кметът Станислав Владимиров и екипът му, областният управител Людмил Веселинов, народният представител Христина Георгиева, екипът за управление на проекта и други. Събитието бе открито от зам.-кметът на община Перник и ръководител на проекта Стефан Кръстев. Той изтъкна ползите от реализирането му, сред които – повишаване на сигурността и надеждността на транспорта, по-ефективен и бърз градски транспорт с по-малко потребление на енергия, по добър комфорт на пътниците. Той добави, че в хода на работата е въведена система за контрол на обществения градски транспорт, монтирани са информационни електронни табла на спирките, доставени 13 бр. автобуси на компресиран природен газ, отговарящи на европейската нормативна уредба за вредни емисии, изградена е газозарядна станция и е извършен ремонт на депото за подвижния състав.

„Днешното събитие е първата крачка към един съвременен, комфортен и редовен градски транспорт в Перник. С новите автобуси ще покрием четири градски линии, за това ще помогнат и петте електрически автобуса, които ще пристигнат през тази година“, каза кметът на община Перник Станислав Владимиров. Той добави, че екипът му ще предложи на общинския съвет еднократен билет и дневен билет на цени съответно 1,50 лв. и 2 лв. „Ще предложим месечната карта за ученици и пенсионери да бъде на стойност 20 лева, а тази за работещи да струва 40 лева. Част от предложението ни ще бъде закупуването на годишна карта за работещи да възлиза на 360 лева“, обяви Владимиров. Той коментира, че целта на това дружество не е да реализира огромни печалби, а да предлага една качествена, но и социална услуга. Станислав Владимиров каза още, че картите ще важат за всички линии, които се покриват от общинското дружество. Кметът на Перник добави, че е въпрос на организация и кратко време да започнат да се движат автобусите и по линиите №15, №17 и №20.

„Благодаря на кмета Владимиров и неговия екип за реализирането на този проект. С него се показва по най-добрия начин един резултат от използването на европейските средства. Проект, който е за гражданите и ще подобри живота им“, каза вицепремиерът Атанас Пеканов. Той коментира, че най-важното е именно това – отделните проекти да носят ползи за гражданите. „В случая – когато се качват в нови превозни средства, когато подобряваме градската среда, когато допринасяме за дългосрочни приоритети. Какъвто приоритет е намаляване употребата на лични автомобили и ползване на градския транспорт. Който отговаря на всички съвременни изисквания“, каза още вицепремиерът. Той добави още, че европейските средства са концентрирани основно в столицата и големите градове. „Затова се радвам винаги, когато някой друг град успее да реализира такъв голям проект. Това е и целта – да се подпомагат градовете, които имат нужда от по-дълго и устойчиво развитие“, заключи Атанас Пеканов.