Home Перник Официално: здравните власти отмениха Фестивала „Сурва Перник 2022“
Официално: здравните власти отмениха Фестивала „Сурва Перник 2022“

Официално: здравните власти отмениха Фестивала „Сурва Перник 2022“

0
0

Тази сутрин в община Перник е получено писмо от Главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, с което той съобщава, че провеждането на „Сурва 2022“ в Перник е невъзможно. „Провеждането на фестивала съвпада с регистрирания подем в броя на новите случаи на COVID-19“, пише още в писмото. В него се посочва, че седмичния ръст на заболеваемостта е 125,71% като нараства и броя на хоспитализираните.

„Община Перник направи необходимата подготовка, имахме много разговори, подготвен график за дефилетата и съпътстваща програма, но за жалост здравните власти са категорични. Фестивалът не може да се проведе, така както беше замислен. През декември, когато започнахме организацията, ситуацията с развитието на коронавируса беше различна. След празниците обаче Перник твърдо е в тъмночервената зона и още преди дни здравните власти ни съобщиха, че фестивалът е под въпрос“, каза заместник-кметът Стефан Кръстев. Той добави, че участие в празника са заявили над 70 групи от цялата страна. „Имахме потвърждение за участие и на чужди групи. Но сме длъжни да се съобразяваме с разпорежданията на здравните власти“, каза още Кръстев.

Той коментира, че традиционният празник в селата на територията на общината ще се проведе при спазване на мерките и че на 13-и и 14-и януари сурвакарските групи ще запалят огньовете и звънците ще огласят Пернишко. Кръстев каза още, че работата по превръщането на Сурва в един още по-цветен и интересен празник няма да спре.

„Целият екип, който организира фестивала, се надяваме догодина да имаме възможност да сътворим едно незабравимо събитие“, заключи той.