Home България Парламентът гласува днес актуализацията на бюджета за здравната и социалната системи
Парламентът гласува днес актуализацията на бюджета за здравната и социалната системи

Парламентът гласува днес актуализацията на бюджета за здравната и социалната системи

0
0

Народните представители ще заседават извънредно от 11 ч., за да гласуват окончателно актуализацията на бюджетите на Здравната каса (НЗОК) и на Държавното обществено осигуряване (ДОО), внесени от служебното правителство. В ревизирания бюджет на Касата са предвидени допълнително 134 милиона лева, а повишението за пенсиите е предвидено да е средно с 12,5 на сто от първи октомври.

В актуализацията на бюджета на ДОО е заложен ръст на минималната пенсия до 340 лева от сегашните 300, като за част от пенсионерите са предвидени и добавки, които да увеличат размера на пенсията им до линията на бедност, която по настоящем е 369 лева.

В предложенията между двете четения групите в парламента предвиждат по-висок размер на парите за старини.

От „Има такъв народ“ предлагат от първи октомври минималната пенсия да е 370 лева, като  отпадне добавката от 50 лева, а максималната да е 1500 лева. От ГЕРБ-СДС са внесли предложение за отпадане на тавана на пенсиите, добавката да е 100 лева за всички пенсионери, а от ДПС – тя да е 120 лева.

От БСП искат преизчисляването на пенсиите да става на базата на осигурителния доход от 2018 г., в случай че е по-благоприятен за пенсионерите. “Изправи се БГ! Ние идваме!“ са заложили размер на минималната пенсия до линията на бедност – 369 лева.

Бюджетната комисия одобри на второ четене минималната пенсия да е 370 лева. Финансовият министър Асен Василев коментира, че ако в пленарната зала бъде прието предложението на „Има такъв народ“, това няма да наруши да бюджетния баланс.

Ще продължи да се изплаща и месечната добавка „бедност“, посочи Василев с уточнението:

„Като до края на годината тя ще да има по-малък обхват, тъй като минималната пенсия се вдига повече. Тя ще е само за пенсии, които са под минималната пенсия – за военни ветерани, за инвалидност и т.н.“

Актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса предвижда допълнително 134 милиона лева, като 120 милиона от тях са предназначени за справяне с новата Covid вълна и се предвижда да бъдат разпределяни от Надзорния съвет на Касата.

Източник: БНР