Home Култура и изкуство Пернишкото селско хоро стана част от листата на нематериалното културно наследство
Пернишкото селско хоро стана част от листата на нематериалното културно наследство

Пернишкото селско хоро стана част от листата на нематериалното културно наследство

0
0

Кметът на Перник Станислав Владимиров днес прие в кабинета си представители на Сдружение „Локално наследство“, които му връчиха Удостоверението за вписване на „Селското хоро в Пернишко“ в Националната представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство.

„Горд съм, че след обичая Сурва и нашето традиционно селско хоро става част от културната съкровищница на България. Искам да изкажа своите горещи поздравления към целия екипа, който неуморно и отдадено работи за популяризирането и опазването на нашите прекрасни обичаи“, с тези думи кметът благодари на етнолога Цветана Манова и Владимир Русев – част от екипа работил по кандидатурата.

Традиционното за Пернишкия край селско хоро бе вписано на официална церемония в Министерството на културата тази година в най-престижната листа за нематериално културно наследство в България. Кандидатурата на “Селското хоро в Пернишко” беше подготвена и представена от СНЦ “Локално наследство” и е част от елемента “Традиционно танцуване и традиционни детски игри”. Това е вторият обичай от Пернишко, който е вписан в листата след традиционния обичай Сурва.