Home Европейски политики Планът за възстановяване на България трябва да бъде внесен в Европейската комисия
Планът за възстановяване на България трябва да бъде внесен в Европейската комисия

Планът за възстановяване на България трябва да бъде внесен в Европейската комисия

0
0

България вероятно няма да може да изчака съставянето на редовно правителство, за да внесе в ЕК своя План за възстановяване и устойчивост. Това заяви служебният вицпремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов на изслушване в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз. Както вече стана известно, планът трябва да бъде внесен най-късно до края на септември, за да може до края на годината да получим част от парите.

„Парите по плана за България не са под риск, можем да го изпратим и догодина, но парите ни трябват за икономиката, а и всички проекти в плана са с определен срок, важно е да започнат тръжните процедури“, каза Пеканов. По думите му няма време за нови проекти по Плана за възстановяване. Вицепремиерът призова депутатите за консенсус.

Атанас Пеканов обясни, че в момента в плана има 57 инвестиционни проекта и 48 реформи. „Около половината проекти сме ги оптимизирали. Има и 8 нови реформи. Силен фокус е поставен върху социалната сфера, образование, здравеопазване и социална подкрепа, засилен фокус върху декарбонизацията и засилена подкрепа на бизнеса при въвеждане на финансови инструменти и частично заместване на безвъзмездната финансова помощ“, допълни Пеканов.

„В последния месец най-сериозният фокус беше да отговорим на критиките за това, че средствата за сектор земеделие са били намалени. Чух много неверни твърдения за отпадането на проекта за напоителни системи, каза той и уточни, че са проведени много срещи с представителите на сектора и са достигнали до консенсус. За сектора сме заделили 500 млн. лв., които са защитими, отбеляза той.

По думите на служебния министър на икономиката Кирил Петков този план трябва да се използва за увеличаване на конкурентоспособността на българските компании. Анализ на 300 000 компании в България показва, че само 15% имат експортен потенциал, а другите изцяло са за вътрешния пазар, допълни Петков. Според него в дългосрочен план това е огромен проблем, защото икономиката разчита много на външни средства – европейски фондове и заеми. „Ако това продължава, стандартът ни на живот е застрашен да зависи само от тези средства, затова е важно експортният потенциал да се увеличи“, посочи икономическият министър.

Източник: ДУМА