Home Общество Политици и демагози пренебрегват опустошителния потенциал на войната
Политици и демагози пренебрегват опустошителния потенциал на войната

Политици и демагози пренебрегват опустошителния потенциал на войната

0
0

Материал на Vesti.bg

Държавният глава Румен Радев и съпругата му се срещнаха с краля и кралицата на Испания.

Европа бушува война. Мисията на професионалните военни днес е да не позволяват тя да се разраства и трябва да се направи с професионализъм в името на сигурността. И с ясното осъзнаване за опустошителния потенциал на войната, с която политици и демагози не разполагат или пренебрегват. Много от тях никога не са рискували живота си, но с охота излагат на риск живота на другите. Тези хора залагат на карта мира на обществата.

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след като проведе демонстрационен полет на изтребител „Юрофайтър“ в Испания.

„Имах възможност да летя на един от най-съвременните изтребители в света. Благодаря на испанските авиатори и техници, които заедно със своите български събратя се грижеха за сигурността на небето на България“, заяви той, цитиран от DarikNews.bg

Една от най-големите български общности зад граница е в Испания. Изградените над 50 български асоциации, както и 52 български неделни училища в страната са доказателство за неразривната връзка на българската общност с родината.

Една от най-големите български общности зад граница е в Испания. Изградените над 50 български асоциации, както и 52 български неделни училища в страната са доказателство за неразривната връзка на българската общност с родината.

Това заяви Радев в словото си пред представителите на българската общност в Испания.

Срещата в рамките на официалната визата на държавния глава в страната, се състоя в посолството на България в Мадрид. В разговора участваха българи от различни краища на Испания, където по официални данни от миналата година живеят над 201 хиляди българи.

„Причината за моето посещение и срещите ми с крал Фелипе VI, премиера Педро Санчес и председателя на Конгреса на депутатите Меричел Батет сте вие“, подчерта Румен Радев и отбеляза, че държавните ръководители на страната имат „изключително високо мнение“ за българската общност, която е много добре интегрирана.

„Знам, че съдбата на емигранта не е лека“, посочи Румен Радев и подчерта, че представителите на българската общност в Испания имат пълната подкрепа на българската държава. Испания е страната с най-много български неделни училища и президентът отчете необходимостта от назначаването в българското посолство на съветник по образованието – сфера, която е приоритетна за много от дошлите българи.

Държавният глава благодари на българската общност за усилията за съхраняването на националната ни култура и идентичност.

Присъстващите повдигнаха редица въпроси, включително за създаването в Мадрид на български културен институт, който да носи името на Иван Вазов. Президентът изказа своята подкрепа за инициативата и отбеляза, че този институт би могъл да изпълнява и редица други функции, включително да помага административно на представители на българската общност в Испания.