Home Общество Президентът връчва мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила
Президентът връчва мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила

Президентът връчва мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила

0
0

Източник: БНР

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Ще го получи Мария Габриел, номинирана за премиер от най-голямата парламентарна група. Партията на Бойко Борисов има намерение да предложи експертно правителство, което да работи една година.

Продължава конституционната процедура, свързана с формирането на правителство в 49-ото Народно събрание. Месец и половина след предсрочните избори и след политически консултации на президента с шестте парламентарни формации, днес в 15.00 часа държавният глава връчва първия мандат за съставяне на кабинет на най-голямата парламентарна група:

„Аз очаквам не само от партиите за съставяне на правителство, а Народното събрание трябва да осъзнае своята огромна роля и всичко това, което трябва да изпълни – и приемането на бюджета и поне най-важните закони от Плана за възстановяване и устойчивост. Логично е да се направят всички опити за сформиране на правителство с първия мандат, защото тогава вероятността, според мен, е най голяма. За експертния кабинет големият въпрос е кой ще застане с политическа отговорност зад този кабинет и как ще тя ще бъде разпределена“, коментира президентът преди няколко дни.

Неизвестните около евентуална работеща управленска формула остават. Въпреки разговорите през последните седмици между двете най-големи парламентарни коалиции, на този етап ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ са на различни позиции по визията си за правителство.

Ден преди да получи папката с първия проучвателен мандат, номинираната за кандидат-премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел обяви каква управленска формула ще предложи:

„Съставяне на експертно работещо правителство за една година на основа на приоритети. Следващата стъпка са разговори за съставяне на правителство и ще бъде за формат, който изключва думата коалиция“, посочи Габриел.