Home България Премиерът: Понякога се налагат непопулярни решения, разбирам всички негативни реакции
Премиерът: Понякога се налагат непопулярни решения, разбирам всички негативни реакции

Премиерът: Понякога се налагат непопулярни решения, разбирам всички негативни реакции

0
0

Служебният министър – председател Стефан Янев:

Правя това обръщение, защото считам, че е мой дълг и основен ангажимент, от позицията, която заемам, да бъда открит и честен с Вас в тази трудна ситуация, в която се намираме днес като общество, като държава, като нация.

Изправени сме пред сериозни кризи, които заплашват стабилността на нашата социално-икономическа система. Предизвикателствата са много и аз добре разбирам основанията за негативните обществени реакции и за напрежението, което наблюдаваме през последните седмици.

Няма да се оправдавам, нито ще защитавам безкритично действията на служебния ни кабинет. Защото, да, направихме грешки. Това да се греши е нещо неизбежно. И ние се опитваме да коригираме действията си, винаги когато е необходимо. Но същевременно направихме и много положителни стъпки, чийто ефект може би не е много видим и осезаем точно в момента, но съм сигурен, че ще бъде усетен впоследствие.

Намираме се в тежка пандемична ситуация и това не е спекулация, а факт, с който трябва да се съобразяваме. В никакъв случай не искам да преекспонирам ситуацията и да я представям като по-драматична, отколкото всъщност е. И не очаквайте от мен да се опитвам да Ви манипулирам, чертаейки апокалиптични картини. Истината обаче е, че българската здравна система е на границата на своя капацитет да се справи със ситуацията и да осигури ефективна грижа за нашите сънародници, които са в тежко състояние и се нуждаят от болнично лечение. Не е тайна, че системата на здравеопазването у нас се нуждае от дълбока реформа, от сериозни структурни и функционални промени, но всички добре разбираме, че това не е задача, с която един служебен кабинет може да се заеме и да довърши до край.

И всичко това не са оправдания. Такава е ситуацията. В този смисъл въведените от здравното министерство мерки не са самоцел, нито са под диктовката на външни фактори, още по-малко са резултат от някакво наше желание да ограничаваме правата на българските граждани. Напротив, направихме необходимото да отложим прилагането на по-строги мерки до последния възможен момент. Знаете, че по време на целия летен период бизнесът беше отворен и работеше пълноценно, общественият живот функционираше почти по обичайния си, нормален, начин. Това, което предприемаме в момента, и то подчертавам, като временна мярка, надявам се с много кратък хоризонт от няколко седмици, е изцяло провокирано от необходимостта да запазим живота и здравето на българските граждани, а също и стабилността на нашата здравна система.

От позицията, която заемам, съхраняването на човешкия живот, на жизнеността на нацията, за мен е основен приоритет и аз съм склонен да понеса цялата политическа отговорност в това отношение. Защото участието в политическия живот изисква именно това – да можеш да взимаш понякога трудни и непопулярни решения, но решения, които са в обща полза, в обществен интерес, с ясното съзнание, че негативите ще бъдат сериозни и то в чисто персонален план. В това отношение, отново повтарям, аз съм склонен да понеса отговорността, както, сигурен съм, и всички от служебния кабинет, назначен от президента. Въпросът обаче е друг. Въпросът е дали ние заедно, като общество, можем да носим отговорност за своето настояще и бъдеще, за съвместния ни живот, за живота и благополучието на ближния. Затова Ви призовавам за малко търпение, за малко разбиране и за повече солидарност, за да преодолеем сегашната ситуация заедно, като общество, като нация.

Същевременно не мога да не обърна внимание на това, че продължаваме да сме свидетели на процеси, които подкопават политическата ни система. Не само, че политическото наследство, с което сме принудени да се справяме, е тежко, но и перспективите за гарантиране на политическата стабилност са негативни с оглед на поведението на основни политически сили.

В краткосрочен и средносрочен план се налага да се взимат трудни решения, да се правят дълбоки реформи – в правосъдната система и в правоприлагащите органи, в системата на здравеопазването, в енергийната сфера и др. Реформи, които обществото очаква да се реализират сега и дори вече са много закъснели. Всичко това следва да е приоритет на редовно правителство, на кабинет, подкрепен от стабилно парламентарно мнозинство, способен да налага и осъществява необходимите решения и реформи. Защо днес нямаме редовно правителство е въпрос на отговорност, въпрос, който следва да бъде отправен към основните политически сили, които два пъти не съумяха да преодолеят своите противоречия и да намерят пресечна точка на интересите си, така че сега да имаме парламентарно мнозинство, което да приема необходимите законодателни решения в ключови сфери. Два пъти се оказва, че никоя от политическите сили не иска властта, чакайки може би кризата да мине. Не иска да реализира важните за обществото приоритети. Не иска да решава важните за обществото проблеми.

И сега, в трудни времена, изискващи консолидация на националните усилия, устойчивост и отговорност на политическите субекти, ние наблюдаваме точно обратното. В предизборна обстановка, вместо да бъдат предлагани нови ефективни политики, политически програми, визии и решения, ние наблюдаваме ситуация, при която определени фактори се стремят да подкопаят политическата система, явно разчитайки да си осигурят ситуационни, кратковременни предимства в предизборната ситуация. Всичко това е в ущърб на българското общество и заплашва нормалното функциониране на нашата демократична система.