Home Култура и изкуство Първата среща на балканската камерна музика ще се проведе в Перник
Първата среща на балканската камерна музика ще се проведе в Перник

Първата среща на балканската камерна музика ще се проведе в Перник

0
0

Автор: Елка Робева, източник – БТА.
Перник ще бъде домакин на първата среща на балканската камерна музика, съобщи на БТА Райчо Христов – диригент на Камерен оркестър „Орфей“. Проявата е най-значимото културно събитие в рамките на започващите тази неделя Ноемврийски музикални дни в миньорския град. Инициативата се реализира в партньорство със Съюза на българските композитори /СБК/ и с подкрепата на община Перник.
Събитието ще бъде нова форма на общуване между балканските страни, планират организаторите. „Иначе сме близо един до друг, имаме обща съдба като съседи, но като че ли не се познаваме добре“, коментира маестро Христов. Затова музикантите решили да поставят началото на ежегодна среща на камерната музика от балканските страни, за която неслучайно избрали името „Духовни мостове“. Инициативата съвпаднала и с амбициозните намерения на община Перник да подкрепи значими проекти в областта на културата.
На 24 ноември в Перник се очакват композитори от Албания, Гърция, Турция и България. Техни произведения ще прозвучат в изпълнение на камерен оркестър „Орфей“, струнен квартет „Фрош“, пианиста Иван Керековски и цигуларя Йосиф Радионов. Албанският композитор Танас Чачи ще дирижира изпълнението на „Орфей“ на авторската му пиеса. От гръцка страна в Перник ще гостува Костас Вароцис, от турска – Йосджан Сьонмез. Ще прозвучат творби и на българските композитори Йордан Гошев и Михаил Пеков.
Културата има тази даденост, че намира по-надеждни пътища за диалог, сближаване и приятелство, каза още маестро Христов. Според него тя е първата крачка, най-миролюбиво проектираща по-добри взаимоотношения на Балканите, от които всички имаме нужда.
Перник е получил доверието на СБК да бъде домакин заради професионализма на музикантите и дългогодишната музикална традиция в града. Оттук е прозвучало първото предаване на живо на класически концерт по Българското радио под диригентската палка на Руслан Райчев. В Перник е пял Николай Гяуров, свирила е Дина Шнайдерман. Пернишката публика е имала привилегията да слуша изпълнения заедно с Камерен оркестър „Орфей“ на оперния певец Павел Герджиков, кавалджията Теодосий Спасов, джаз певеца Васил Петров, цигулковото дуо Ангел Станков-Йосиф Радионов, оперния и поп певец Орлин Горанов и много чуждестранни музиканти от Япония до Америка. Пернишкият „Орфей“ се е изявявал на фестивали редом с Хосе Карерас, Андреа Бочели, Лондонския камерен оркестър, Лайпцигския струнен квартет, Московския сити балет, Би Би Си националния оркестър на Уелс, Виена тонкюнстлер оркестър и др., разказа Христов. По думите му това е световно равнище, в което оркестърът участвал в брилянтните си години. Пернишките музиканти са били предпочетени и от арфистката на принц Чарлз Катрин Финч, с която направили запис във Великобритания. В „Орфей“ са свирили Владимир Лазов-концертмайстор в Хановер, Кеворк Мардиросян – професор в САЩ по цигулка, Зефира Вълова – изявява се предимно във Франция и Холандия, Пламен Пенев, Христо Паскалев и др. Пернишкият оркестър има издадени една грамофонна плоча и четири компактдиска, три от които в чужбина.
Камерната формация има дългогодишното успешно партньорство със СБК. „С увереност, че оркестърът ни може да се справи с всяка задача, с председателя на СБК Ценко Минкин коментирахме с какво е възможно да надградим сътрудничеството ни, за да получи Перник достойно място в културния календар на България. Градът отдавна го заслужава и има потенциал“, разказа маестро Христов. Това дало основание на ръководителите на творческия съюз и местната управа да организират първата балканска среща на камерната музика. Така проектът излязъл от столицата и бил базиран в Перник, с намерението да стане традиционен.
Маестро Христов за пореден път подчерта, че не се чувства локален музикант, а ръководеният от него оркестър има контакти и партньори по целия свят. По думите му Перник е хубав европейски град, на който е необходимо по-високо самочувствие.
Задължително условие за провеждане на концертите е публиката и музикантите да имат зелен сертификат. „В сложната епидемиологична обстановка не можем да планираме дългосрочно. Надяваме се обаче в бъдеще форумът да се утвърди, да постигне максимално високо ниво и да бъде забелязан и отбелязан като специално музикално събитие“, сподели маестро Христов.

Снимка: https://bg.eferrit.com/