Home България Работещи бедни: голяма част от българите са с доходи под необходимите за нормален живот
Работещи бедни: голяма част от българите са с доходи под необходимите за нормален живот

Работещи бедни: голяма част от българите са с доходи под необходимите за нормален живот

0
0

1427 лева – толкова са нужни на един човек, за да покрива месечните си разходи. Изчислението е на синдикалистите от КНСБ. Оттам добавят – 2/3 от работещите у нас взимат заплата, която е по-малка от тази сума. Въпреки че производители намаляват цените на хранителни продукти, стойността на „малката потребителска кошница” се увеличава с малко над 15% на годишна база.

1427 лева е необходимият чист месечен доход на един работещ, за да покрива нуждите си. Това е със 107 лева повече, в сравнение със септември миналата година. За тричленно семейство от двама възрастни и едно дете необходимата месечна сума е 2568 лева. Тук се отчита ръст от 192 лева, в сравнение със същия период на миналата година.

На тримесечна база най-много са поскъпнали колбасите – с между 4,4 и близо 10%. Брашното е по-скъпо с над 4 на сто, а оризът с близо 3%.

Семейството на Антоанета Митова попада в групата на тричленните семейства с доход под нужните 2568 лева на месец. Дали е достатъчна за месечна издръжка тази сума според нея зависи от много фактори. „Зависи дали имаш собствено жилище. Цените на хранителните стоки непрекъснато се покачват, както и тези на детските стоки”, обяснява тя.

Разпределя семейния бюджет така, че да не се лишават от най-необходимото на трапезата си. „Човек се принуждава да извършва извънреден труд, но това ни лишава от време с малките човечета”, допълва Антоанета.

В изследване на КНСБ става ясно, че 1427 лева е необходимият нетен месечен доход за един работещ човек, ако живее сам. 2568 лева е общата стойност за тричленно семейство с дете до 14 г. Доходът, необходим за издръжка за последната година, е нараснал с малко над 8%.

„41,3% от хората, които получават трудови възнаграждения, са с доход до 1000 лева. За предходната година, ако ги измерим към тогава, те са били 46,4%. С други думи, има движение към намаляване на хората, които получават тези ниски заплати”, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Източник: NOVA