Home Общество Румен Овчаров: Ще плащаме двойно по-скъп газ
Румен Овчаров: Ще плащаме двойно по-скъп газ

Румен Овчаров: Ще плащаме двойно по-скъп газ

0
0

Цената на природния газ ще скочи двойни, а не както се говори с 30%. Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров в „Тази събота“ по bTV.

„Двойно по-висока цена на природния газ означава съответно и двойно по-високи цени на всички продукти, които са свързани с природния газ. Те са над 20% въобще от промишлената продукция на България над 43 милиарда лева годишно производство“, допълни прогнозата си Овчаров.

По думите му няма евтина алтернатива на руския газ и затова досега никой не е прекъсвал отношенията с „Газпром“, защото алтернативите са по-скъпи и несигурни.

Според Овчаров доставката на втечнен газ с кораб е несигурно за разлика от синьото гориво в тръбата.

По думите му с процедура за един ден е нает газов танкер от фирма в Швейцария, „от която произлиза настоящият директор на „Булгаргаз“ и ще се доставя газ от Тринидад и Тобаго, което ще го оскъпи още повече.

Овчаров е категоричен, че газовата връзка с Гърция няма да бъде готова през юни. В студиото на „Тази събота“ той показа документи, които, по думите му, показват, че строителните работи по съоръжението се извършват „без проект, а по схеми“ и не отговарят на изискванията за безопасност.

Източник: marica.bg