Home ИЗБОРИ 2021 Румен Радев тръгва в президентската надпревара с 49,5% заявили, че ще гласуват за него
Румен Радев тръгва в президентската надпревара с 49,5% заявили, че ще гласуват за него

Румен Радев тръгва в президентската надпревара с 49,5% заявили, че ще гласуват за него

0
0

Материал на БНР

В утрото на 14 октомври си припомняме максимата, че най-много се лъже преди война, по време на избори и след лов. В програма „Точно днес“ обаче ние ще търсим истината за: нагласите на българите преди старта на предизборните кампании за изборите 2 в 1.

Ще повлияе ли президентският вот на парламентарния и как? По темата говорим с Юлий Павлов от Център за анализи и маркетинг.

Павлов каза, че изследването им визира нагласите за  президентския и парламентарния вот през ноември.

„Първото място за парламентарния вот е за ГЕРБ с 24 %, партията води със сериозна дистанция пред втората партия БСП“, каза Павлов. Той уточни, че останалите разлики са минимални, в рамките на 2,5 % за партиите, които ще се явят на изборите. Подреждането е доста условно и могат да настъпят размествания за повечето партии, борбата ще бъде доста оспорвана, подчерта социологът.
„Новата партия на Кирил Петков и Асен Василев е в тази група на партиите между трето и шесто място, те не са на голяма дистанция от втория“, уточни още Юлий Павлов. Според тяхното изследване желание да гласуват са изявили 51% от българите.
Юлий Павлов каза още: „Има такъв народ“ са в групата от трето до шесто място, но се очакват сериозни размествания при тези четири партии. Връщането на Делян Пеевски ще рефлектира слабо на изборните резултати на ДПС. Те са силни, тогава когато играят ролята на балансьори. В известен смисъл това, че ДПС издига кандидат за президент идва от факта, че бяха подтикнати от президента Румен Радев. Той непремерено се хвана за един неточен превод, на нещо което е казал Мустафа Карадайъ.“
По повод на президентския вот: „Вероятният балотаж е доста ясен и той ще бъде между Румен Радев и Анастас Герджиков. 6 710 000 са избирателите по списък, и означава че трябва да гласуват 3 355 000 души, което е трудно постижимо. Досега не е имало случай в България кандидатът, който влиза на второ място в надпреварата да се класира първи на балотаж.“

Ето и резултатите от проучването, което е проведено в периода 6-10 октомври и е реализирано със собствени средства на Центъра за анализи и маркетинг.

Разликата между ГЕРБ и БСП е над 8 процента в полза на партията на Бойко Борисов. ГЕРБ – СДС имат 24,2% от гласовете, а БСП – 15,8 на сто.

Трета политическа сила е „Продължаваме промяната“ с 12,8%. Следват „Има такъв народ“  11,7%, ДПС –  11%, коалиция „Демократична България – обединение“ – 10,3%. Коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ е с 3,2%, което означава, че към момента не влиза. Всички останали са под 2 процента.

Според изследването на Центъра за анализи и маркетинг за Румен Радев казват, че ще гласуват 49,5%, за Анастас Герджиков – 22,3 на сто, а за Мустафа Карадайъ – 9,1 процента.

Прогнозата на Центъра за анализи и маркетинг е, че балотажа ще е между сегашния държавен глава и ректора на Софийския университет.

Проучването е проведено в периода 6-10 октомври и е реализирано със собствени средства на агенцията.

Източник: argumenti.bg