Home Свят Сардиния дава 15 000 евро да заживееш там
Сардиния дава 15 000 евро да заживееш там

Сардиния дава 15 000 евро да заживееш там

0
0

Ако някога сте искали да живеете на слънчев остров, сега е вашият шанс, тъй като Сардиния предлага на хората 15 000 евро за преместване там.

Италианският остров, вторият по големина в Средиземно море, има пясъчни плажове, синьо небе и тюркоазена вода. Но този райски остров има намаляващо селско население, тъй като местните се местят в чужбина за работа. За да се бори с това изселване, италианското правителство е заделило 45 милиона евро за презаселване, достатъчни за покриване на 3000 субсидии.

Парите за преместване звучат твърде добре, но има няколко условия. За да имате право на парите, ще трябва да се преместите в община в Сардиния с по-малко от 3000 жители. Парите също трябва да се използват за закупуване или ремонт на дом, като не трябва да надвишават половината от общо вложените в това пари, а правителството няма да предаде наведнъж всички 15 000 евро. И накрая, получателите трябва да живеят на острова през цялото време и да се регистрират за постоянно пребиваване в Сардиния в рамките на 18 месеца след пристигането.

Населението на Италия застарява. Средната възраст на италианците е 45,7 години, като тази цифра ще нарасне до 50,7 години до 2050 г. Предвижда се общото население да намалее с близо 20% до 2070 г., от 59,55 милиона на 47,6 милиона през 2070 г. Проблемът е особено сериозен в селските райони на страната, така че места като Сардиния вече изпитват проблеми.

Кметът на Сардиния Кристиан Солинас каза, че схемата ще насърчи младите хора да останат в Сардиния или да се преместят на острова.