Home Общество Сериозни затруднения имат малките и средни предприятия
Сериозни затруднения имат малките и средни предприятия

Сериозни затруднения имат малките и средни предприятия

0
0

От началото на пандемията от COVID-19 в България най- сериозни са затрудненията в малките и средни предприятия.

Част от тях спряха своята работа, други все още работят, използвайки заделени средства – това посочи в интервю за Радио Благоевград Елеонора Негулова – председател на Националното сдружение на малкия и средния бизнес.

Щетите върху фирмите ще имат дългосрочен ефект върху българската икономика. Реално малките предприятия са 99 процента от всички икономически субекти. От мерките, които бяха предприети за спасяване на бизнеса много малка част от малките предприятия успяха да се възползват, ако говорим за запазването на работните места. За запазването на ликвидността на предприятията също успяха да се възползват доста малка част от предприятията.

При 60/40 или 80/20 работодателите трябваше да работят, за да запазят заплатите на работниците. Имаше мярка, която даваше възможност да се използват от 3 до 10 хиляди лева от малките фирми. Реално от тази мярка се възползваха 27- 28 хиляди малки предприятия. Твърде малко на фона на 360 хиляди фирми. На практика бяха подкрепени под 10 процента от фирмите. Твърде малък процент, а от Сдружението на малкия и средния бизнес ще продължим срещите с представителите на Министерския съвет, за да търсим подкрепа за бизнеса – това подчерта в интервю за Радио Благоевград Елеонора Негулова – председател на Сдружението на малкия и средния бизнес.