Home Перник Среща със заместник-министъра на земеделието Георги Събев ще се проведе в Перник
Среща със заместник-министъра на земеделието Георги Събев ще се проведе в Перник

Среща със заместник-министъра на земеделието Георги Събев ще се проведе в Перник

0
0

Община Перник кани селскостопански производители от региона на среща-разговор със заместник-министъра на земеделието Георги Събев в Двореца на културата в петък /25.06.2021 г./ от 16:00 ч. Основна тема на разговор ще бъде използването на термина за качество „планински продукт” и включването на пернишките производители към тематичния национален регистър.

Терминът за качество е европейски, като само няколко държави го използват. България има тази възможност от 2 години. Всички населени места в община Перник попадат в обхвата на един от районите, в които производители имат право да използват означението.

Това са всички регистрирани пчелари, животновъди и земеделци, включително и производители на билки, гъби и др., като е необходимо да отговарят на изискванията по наредба. За пчеларите и растениевъдите е необходимо обектът (парцел или пчелин) да се намира на територията на общината. При животновъдите се изисква доказване на произхода на фуража. Процедурата и включването в регистъра са безплатни.