Home Европейски политики Страните членки на ЕС ще разполагат с 37 милиарда евро за борба срещу коронавируса
Страните членки на ЕС ще разполагат с 37 милиарда евро за борба срещу коронавируса

Страните членки на ЕС ще разполагат с 37 милиарда евро за борба срещу коронавируса

0
0

37 милиарда евро ще бъдат на разположение на страните членки на Европейския съюз за борба срещу Ковид-19.

Средствата бяха освободени по бърза процедура след предложение на Европейската комисия и решение на Европейския парламент и Съвета.

Тези 37 милиарда от средствата по кохезията ще могат да се ползват от държавите за укрепване на здравните им системи, в  подкрепа на малките и средните предприятия, краткосрочните схеми на работа и услугите в рамките на общността, пише БНР.

Около 8 милиарда евро ще се  осигурят от неизразходваното авансово финансиране през 2019-та година по линия на структурните фондове. Останалите 29 милиарда евро ще бъдат изплатени на ранен етап от суми, които иначе щяха да бъдат дължими по-късно тази година.

Средствата ще бъдат предоставени със задна дата от 1 февруари за покриване на разходи за спасяване на човешки живот и защита на гражданите. Страните  ще разполагат и с повече гъвкавост за да правят трансфери между програмите по политиката на сближаване за да пренасочват ресурси там,  където е най-необходимо.

Съветът също така измени обхвата на фонд „Солидарност“ на Европейския съюз, за да включи към природните бедствия и извънредните ситуации за общественото здраве.