Home Перник „Съкровищата на държавните архиви“ представят в Перник
„Съкровищата на държавните архиви“ представят в Перник

„Съкровищата на държавните архиви“ представят в Перник

0
0

Изложба „Съкровищата на държавните архиви” представят в Перник по повод Международния ден на архивите, който се отбелязва днес, съобщава БНР. Експозицията включва изображения на особено ценни и уникални документи от националноосвободителните борби и изграждането на българската държавност, съхранявани в системата на държавните архиви в България.

Попгладичовият препис на „История Славянобългарска“ от 1809 г., решението на Първото велико народно събрание за избиране на Александър Батенберг за княз на България, Търновската конституция, Сребърната конституция от 1911 г. и Държавния печат от 1879 г. са сред документите , показани в изложбата. Директорът на архива в Перник Станислава Георгиева:

„На таблата могат да се видят и снимки и писма на Васил Левски и Стефан Стамболов, части от дневника на Ботевата чета и на четата на Панайот Хитов. Могат да се видят Диарбекирските спомени на поп Минчо Кръстев, писма от Гоце Делчев до съратници. Освен това в българските държавни архиви се съхраняват и много султански фермани за строежи на храмове, семейни книги, църкови регистри, стари богослужебни книги и множество снимки и илюстративни материали на Захари Стоянов, Георги С. Раковски, Любен Каравелов, Гоце Делчев”.

В оригинал посетителите ще могат да видят най- ценните документи, съхранявани в местния архив.