Home Култура и изкуство Текстът на Манифеста на цар Фердинанд за Независимостта могат да видят перничани в Регионалната библиотека
Текстът на Манифеста на цар Фердинанд за Независимостта могат да видят перничани в Регионалната библиотека

Текстът на Манифеста на цар Фердинанд за Независимостта могат да видят перничани в Регионалната библиотека

0
0

Регионалната библиотека с инициатива по случай Денят на Независимостта

За утрешния значим празник 22-ри септември – Ден на българската независимост, припомня Регионална библиотека „Светослав Минков” в своя витрина, подредена в Голямата читалня на библиотеката.
В нея библиотекарите показват печатни и периодични издания, които напомнят за едно от най-значимите събития от новата ни история, когато на тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост.
Любознателните читатели могат да видят текста на Манифеста, с който българският княз  Фердинанд  обявява независимостта на България. Подробностите за събитието могат да се видят в обемистата  осемтомна История на българите- Българската дипломация от древността до наши дни, История на нова България 1878-1944 на проф. Елена Стателова и други печатни издания, както и статии за бележитата дата, публикувани в периодичния печат през годините. Сред показаните издания на библиотеката е невероятната книга на Курт Хауке-  „България. Страна, народ, история, култура, стопанство”.  Курт Хауке е  главен секретар на Германско-българското дружество.   В книгата му има  много данни за състоянието на българската промишленост и селско стопанство в предвоенните години. Авторът  прави обширен исторически обзор и вмъква интересни наблюдения за българската народопсихология.
В изданието могат да се видят  141 уникални снимки от всички краища на България, включително новоприсъединените земи, както и седем карти.