Home България Увеличават се срока и размера на компенсациите заради скъпия ток
Увеличават се срока и размера на компенсациите заради скъпия ток

Увеличават се срока и размера на компенсациите заради скъпия ток

0
0

Правителството удължи срока и размера на държавните компенсации заради скъпия ток на свободния пазар, пише БНР.

Енергоразпределителните дружества ще получават субсидии до края на юни. За останалите небитови потребители, ВиК-тата и битовите потребители на природен газ компенсациите ще се изплащат до края на април. Освен това България ще предложи на Европейската комисия общо закупуване на природен газ за страните членки при пределна цена 50 евро за мегаватчас.

Компенсациите се удължават за небитовите потребители на електроенергия, ВиК-дружествата, електроразпределителните компании, битовите потребители на газ, като таванът при подпомагането на бизнеса за електроенергия се увеличава от 250 на 300 лева:

„По този начин ние най-вероятно ще вкараме допълнителни 738 милиона в тази програма, така че въпреки войната, бизнесите да не бъдат ударени с този ценови шок, който се случва в момента. Битовите потребители се очаква – това не е наша работа, това е на КЕВР, но се очаква цената да не бъде повишена за тока също“, коментира премиерът Кирил Петков.

Енергийният министър изчисли, че от встъпването в длъжност на Кабинета до април, обратно в икономиката са върнати 4 милиарда лева, а цените за бита са останали непроменени:

„За сравнение с аналогичен период, в Европа средните разходи за електричество и топлоенергия са се повишили с 30%“.

Паралелно с това Петков обяви, че на утрешния Европейски съвет ще се разгледат българските предложения за общо изкупуване от страните-членки на природен газ, така че да се постигнат по-ниски цени:

„Едновременно с това ще предложим и таван, до който може да стигне цената на газа, така че да можем всички ние в Европейския съюз да не плащаме спекулативните цени, които биха идвали отвън. Както знаете, в Европа цената на тока и цената на газа са свързани и реално лимитирайки разхода на цената на газа, ще намалим и цената на тока в Европа“.

България предлага координирано намаляване на акциза на бензините, което ако бъде възприето, също ще намалява цените, а газохранилищата да бъдат запълнени на 90 процента преди следващия зимен сезон:

„Така че да не се предизвика същия този спекулативен момент, който се случи тази зима, защото реално хранилищата не бяха пълни“, каза Кирил Петков.