Home Култура и изкуство Художествената галерия вече разполага със зала и в Минна дирекция
Художествената галерия вече разполага със зала и в Минна дирекция

Художествената галерия вече разполага със зала и в Минна дирекция

0
0

На Деня на град Перник, когато отбелязваме и 65-та годишнина от създаването на Художествената галерия в Перник в сградата на Минната дирекция бе открита новата зала на културното средище. Представителната сбирка на галерията, която може да бъде разглеждана от перничани и гостите на града ни, събира произведения на Любен Гайдаров, Владимир Егер, Цани Цанев, Казуми Танака, Асен Пейков, Светлин Русев, Калина Тасева, проф. Емил Попов, Иван Вукадинов, Никола Танев и много други.

„Днес ние се връщаме 65 години назад в историята на Художествена галерия – Перник, за да си спомним първите ентусиасти, поставили началото и за тези, които за тези, които превърнаха нашата галерия в арт-средище с широко отворени врати за всички. Те заслужават нашата признателност и уважение, защото са създали нещо ценно, подхранващо необходимостта на хората от духовни преживявания“, каза директорът на галерията Елена Темелкова. Тя добави, че всеки ценител на изкуството е намирал в галерията онази магия, която го връща отново и отново в залите, за да обогатява възприятията си и да се прекланя пред таланта на творците.

Зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев и областният управител Людмил Веселинов поздравиха творците и добавиха, че Перник има художествена сбирка с която може да се гордее.

Председателят на местното представителство на СБХ Валентин Топалов и скулпторът проф. Емил Попов пък припомниха пред десетките перничани, събрали се в Минната дирекция първите стъпки на новосъздадената през 1958 г. галерия с уредник художникът Цани Цанев.

Снимки: БТА