Home България Цените на имотите ще продължат да растат
Цените на имотите ще продължат да растат

Цените на имотите ще продължат да растат

0
0

Ниските лихви по имотечните заеми и свитото предлагане са част от причините за рекордното поскъпване на имотите по време на пандемията. Това заяви кредитният консултант Тихомир Тошев пред „Телеграф“.

Според него през юли са изтеглени заеми за покупка на жилище в общ размер на над 400 милиона лева.

„Годишният процент на разходите по кредитите за покупка на имот варира от 2,5 до 3,2%. Това са разходите по заеми, които нямат застраховка „Живот“, поясни Тошев.

Според статистиката основната част от кредитополучателите са хора, които търсят финансиране със заеми са от домакинства, които получават общ месечен доход в размер на 2500-4000 лева.
Освен лихвите, цените на имотите ще продължат да се повишават и през следващата година заради поскъпването на строителните материали и свитото предлагане.

Тошев коментира още, че се очаква през следващите месеци да има рекорди в ипотечното кредитиране, които не са стигани от самото създаване на тези продукти. Причината е, че в края на годината банките предоставят промоции по продуктите, като например заеми без такси, поемане на част от разходите за нотариус при покупко-продажбата на имоти и много други.

Източник: dnes.bg