Home България Цените по морето тази година-с от 10 до 15 % по-високи
Цените по морето тази година-с от 10 до 15 % по-високи

Цените по морето тази година-с от 10 до 15 % по-високи

0
0

Увеличението на цените по морето вече е факт. С много слънце и по-високи цени започна новият летен сезон във Варна. Чадърът на плажа по Северното Черноморие тази година струва от 5 до 10 лева.
„Тази година, както последните 10, цените са същите, тъй като екстрата чадър не е жизненоважна като олиото. Решили сме да заложим на повече оборот, по-малко печалба за сметка на цените“, посочи концесионерът на плаж „Офицерски“ във Варна Гирон Рисовски.

Цената на любимата комбинация на българите в заведенията по морето – цаца и бира, също е скочила – средно между 10 и 15%.

„Средно за една наливна бира се плаща 3,29 лв. миналия сезон, 10% е повишението, за цацата също. Това е компромис, защото не сме в силен сезон, направихме компромис заради хората, за да стартираме уверено“, обясни Снежана Бойкова.

И първите туристи забелязват скока в цените, но казват, че това няма да ги спре от плажни удоволствия.

Високите цени обаче вървят с ръст на заплатите. Така собствениците се надяват да решата основния си проблем с дефицита на персонал.

Георги Есов от над 20 години е спасител. И този сезон ще бъде на плажа, за да предаде своя опит на по-младите. „Тази година сме много добре откъм спасители, в пиков час ще има 15 на пост, сега са 10“, каза той.

Така на фона на високата инфлация и сянката на бежанската вълна от Украйна, стартът на сезона по морето е даден. Тази година персоналът ще бъде подкрепен и от стотици украинци, намерили работа по курортите.