Home България 60% спад на международния туризъм в България
60% спад на международния туризъм в България

60% спад на международния туризъм в България

0
0

Заради пандемията България отчита 60% спад на международни туристи от началото на годината. Това съобщи в Пловдив вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. В момента заедно с Министерството на здравеопазването се прави анализ при какви условия у нас ще започнат да влизат туристите от Турция, Израел, Молдова и от Беларус, които имат 70 хиляди резервации по Черноморието. „Ние към настоящия момент нямаме нито един положителен случай, нито един заразен на територията на Черноморието – и на Северното, и на Южното“, каза Николова.

Новата министърка обяви, че досега българският туризъм не е бил развиван. „Не може ние да се представяме като държава само с летен и зимен туризъм, ние трябва да се представяме като четирисезонна, целогодишна дестинация“, каза Николова.

Междувременно руският превозвач „Аерофлот“ отмени някои от своите редовни международни полети до 31 август 2020 г., като графикът се променя заради въведените ограничения във връзка с КОВИД-19. Това съобщава в сайта си компанията. В списъка с направленията, които няма да се изпълняват, са и българските градове София и Бургас. Сред отменените полети са още дестинации като Аликанте, Амстердам, Баку, Барселона, Валенсия, Варшава, Венеция, Дрезден, Дъблин, Ларнака, Лион, Милано, Ню Йорк, Париж, Рим, Прага, Пукет, Тенерифе, Франкфурт и др.

Пътниците, купили билети след 1 май на сайта на „Аерофлот“ или в контактен център, автоматично ще получат възстановяване на сумите. Тези, които са закупили билети в търговски офиси или агенции, трябва да се свържат с мястото на покупката. Също така пътниците имат възможност да получат ваучер, вместо да им бъдат връщани средствата.

В края на март Русия спря международните полети заради коронавируса. Сега те постепенно се възстановяват, като от 1 август от страната вече може да се лети до Турция, Великобритания и Танзания. Водят се преговори и с други направления, от 15 август се планира възобновяване на полетите до Швейцария. Засега европейските държави са недостъпни за руснаците, пише „Комерсант“.

Снимка: Телевизия Европа

Източник: в. Дума