Home Общество 79 години от разстрела на великия Никола Вапцаров
79 години от разстрела на великия Никола Вапцаров

79 години от разстрела на великия Никола Вапцаров

0
0

Днес се навършват 79 години от разстрела на неповторимия поет Никола Вапцаров.

В разгара на Втората световна война състав на Софийски военен съд осъжда на смърт шестима души за „подривна“ дейност. Един от разстреляните е Никола Вапцаров – тогава на 32 години, издал само една стихосбирка – „Моторни песни“ (1940). Присъдата е изпълнена същия ден малко след 21 часа на Гарнизонното стрелбище в София.

10 години по-късно поетът получава посмъртно почетна „Международна награда за мир“.

Разстрелът на Вапцаров е политически. Поетът е социалист, идеалист за човешкото развитие и противник на тогавашната власт, която е вкарала България във войната на страната на Хитлер.

Никола Йонков Вапцаров е роден на 24 ноември 1909 г. в Банско. Завършва Разложката гимназия, след което учи в Морското машинно училище във Варна. От 1932 г. е машинен техник в АД „Българска горска индустрия“ в Кочериново.

През 1936 г. се премества да живее в София. Първоначално работи в мелниците на братя Бугарчеви, а по-късно е огняр на парен локомотив.

В годините на Втората световна война 1939–1945 г. се обявява за съюз със СССР и взема участие в Соболевата акция (ноември 1940 г.). Арестуван през май 1941 г., Вапцаров е интерниран за 3 месеца в Годеч. След като се завръща в София, става помощник на Цвятко Радойнов – ръководител на Военния отдел при ЦК на БКП.

През 1940 г. е отпечатана единствената му стихосбирка „Моторни песни“. Неговите „Моторни песни“ са преведени на 70 езика и са издадени в над 100 държави. На 4 март 1942 г. е арестуван, осъден на смърт и впоследствие е разстрелян заедно с А. Иванов, А. Попов, Ат. Романов, П. Богданов и Г. Минчев.

Никола Вапцаров до последно остава идеалист, вярващ в утопичната мечта за по-добър живот на цялото човечество.